Wereldcongres Stemmen Horen 2019 afgesloten

Wereldcongres Stemmen Horen 2019 afgesloten:

Er is nog veel te doen !

Samen met bestuurslid Yvonne Doornbos professor Marius Romme heeft bestuurssecretaris Geert Zomer drie dagen lang deelgenomen aan het 11e wereldcongres Stemmen Horen in Montreal, Canada. Hieronder staat  zijn laatste dagboekaantekening. In de Klankspiegel wordt later nog uitgebreid aandacht besteed aan het congres. Dankjewel Geert!

 

Het is nu bijna half acht in de morgen. In Montreal ligt nog steeds sneeuw en het is nog steeds ijskoud. Door een ondergrondse stad te creëren met meer dan 2000 winkels, 200 restaurants, 40 bioscopen, doorweven met een metrostelsel en voetgangerstunnels, kunnen de ‘locals’ sneeuw en kou omzeilen en ondergronds blijven tot de lente de blaadjes aan de bomen weer voorziet van heldergroen.

Een ondergrondse stad, een ondergrondse beweging. Als je in Montreal zou lopen, zonder de wetenschap van een ondergrondse stad, zou je nooit vermoeden welk een bedrijvigheid zich onder het oppervlakte afspeelt. Als je dan nietsvermoedend een trap afdaalt, een lift neemt naar beneden, kom je in een ‘vreemde’ wereld terecht.

Een vrouw, met paniek in haar ogen, klampt je aan: ‘Ze roepen mij, ze roepen mij, hoort u ze ook?’ Je kijkt haar aan. Wat zou je moeten horen? ‘Daar, daar.’ wijst ze. Je kijkt naar de plek die ze aanwijst maar ziet niemand staan. Je loopt verder.

Achter een deur zitten mensen in een kring. Je luistert. Mensen delen hun ervaringen over stemmen horen. In een andere ruimte wordt een  cursus gegeven over hoe men beter met zijn stemmen om kan gaan.

Boven de grond ligt nog steeds sneeuw. Onder de grond zoeken mensen hun weg. In een hoekje zijn twee mannen in gesprek over hun stemmen. Verderop lopen mensen met kaartjes om hun nek. Je loopt ernaartoe. Er is een congres. Op een podium staat een stemmen hoorder. Hij vertelt over zijn ervaringen.

Ik loop verder en zie een oudere man staan. Hij knikt mij vriendelijk toe. Het is Marius Romme, zo lees ik op zijn kaartje. Mensen begroeten hem blij en bijna eerbiedig. Ik loop naar twee vrouwen toe en vraag hen wie hij is. ‘Dat is Marius, zeggen zij. De oprichter van de stemmen hoor beweging. Samen met zijn vrouw Sandra is dit allemaal ontstaan’ en ze wijzen om zich heen.

Er zijn talloze congresgangers. Vaak zijn ze druk in gesprek met elkaar. Ik hoor het verhaal van een man. Hij is dakloos geweest, heeft door de straten gezworven, is zwaar gemedicaliseerd geweest maar sinds hij in contact is gekomen met ‘de beweging’ gaat het beter met hem. Ik kijk nog even naar Marius en groet hem. Hij groet mij vriendelijk terug.

Weer bovengronds gekomen meng ik mij in het menselijke verkeer, nu wetende dat er ondergronds veel gaande is. Er ligt nog steeds sneeuw. Er is nog veel te doen.

 

Geert Zomer in Montreal, Canada