Wat is stemmenhoren?

Stemmenhoren is een bijzonder manier van hoe mensen waarnemen. Op basis van een bijzondere gevoeligheid horen veel mensen stemmen, daarmee bedoelen we echt gesproken woorden, die alleen door die persoon en door niemand anders gehoord kunnen worden. Veel beroemde persoonlijkheden uit de geschiedenis hebben stemmen gehoord. Denk maar aan Charles Dickens, de bekende Engelse schrijver van o.a. Oliver Twist, Mahatma Gandhi, de beroemde Indiase leider die bekend is vanwege zijn vredevolle strijdmethodes en bijvoorbeeld Vincent van Gogh, een beroemde Nederlandse schilder.

Die stemmen kunnen schreeuwen of heel zachtjes praten, dat is erg verschillend. Ze kunnen soms enkele woorden zeggen of urenlange gesprekken voeren. Ze hebben allemaal hun eigen karakter en eigenschappen. Soms hebben ze zelfs hun eigen naam.

Ook de inhoud, waarover stemmen spreken, is erg verschillend. Ze kunnen gemene dingen zeggen, opdrachten geven of commentaar geven op dat wat iemand denkt, voelt en doet. Ze kunnen onverschillig kookrecepten, gebruiksaanwijzingen of gedichten opzeggen en soms zelfs in vreemde talen spreken. De stemmen kunnen met de stemmenhoorder direct spreken of ze op het eerste gezicht totaal negeren. Ze kunnen met elkaar praten, allemaal tegelijk praten of helemaal alleen. Elke stem kan zijn eigen gang gaan.

De stemmen kunnen waarschuwers zijn of helpers, ze kunnen het leven mooier maken, maar ook ondraaglijk maken.

Deze tekst is geschreven door Elke Stammer van het Netzwerk Stimmenhören, de Duitse versie van Weerklank en is met haar goedkeuring vertaald in het Nederlands.

YolleRegen