Wat betekenen de stemmen?

Sandra Escher laat zien dat het voor kinderen, in vergelijking tot volwassenen, minder betekenisvol lijkt te zijn, waar de stemmen vandaan komen. Voor de meeste kinderen zijn de stemmen een paranormale gave. Voor sommige kinderen hebben de stemmen betrekking op een andere wereld, ze schrijven ze toe aan geesten of ze betrekken ze op religie. Zo kunnen de stemmen bijvoorbeeld beschermengelen zijn.

Voor een constructieve ondersteuning is het belangrijk te begrijpen, hoe het betreffende kind voor zichzelf verklaart waar de stemmen vandaan komen. Pas dan lukt het om een relatie met de stemmen op te bouwen en is het mogelijk over succesvolle copingstrategieën na te denken.

Hoe men stemmenhoren verklaart hangt van het theoretisch kader af. Veel volwassenen hebben bijvoorbeeld geleerd dat stemmenhoren een symptoom van ziekte is en zien stemmenhoren daarom als akoestische hallucinatie.

Slechts een heel klein deel van de kinderen in het onderzoek van Sandra Escher, zagen de stemmen als ziekte. Deze kinderen, die dat zo zagen, waren allen onder psychiatrische behandeling. (Escher, 2005)

Deze tekst is geschreven door Elke Stammer van het Netzwerk Stimmenhören, de Duitse versie van Weerklank en is met haar goedkeuring vertaald in het Nederlands.

Betekenis geven aan stemmen

Het project ‘stemmen horen’ van Romme en Escher ontstond twintig jaar geleden.

Les geven over stemmen horen

Hoe kennisoverdracht en herstelproces samen kunnen gaan door Dirk Corstens

10THWHVC – part 1

Stichting Out of the Box TV heeft het 10e Wereld Congres vastgelegd.