Videos

Stemmen van Vincent - Teaser

NL - Vincent wil stoppen met zijn anti-psychotische medicatie. Zo begint de zoektocht naar wat de stemmen in zijn hoofd betekenen - en waar ze vandaan komen. Zijn het hallucinaties of entiteiten uit een andere wereld… Kan zijn muziek helpen om grip op de realiteit te krijgen?

DOCUMENTARY | 25 MINUTES | STORY COLLECTIVE | 2017
For a screening of the entire film please contact info@storycollective.film

Interview Marius Romme & Sandra Escher (English & Dutch Subtitles)

Gepubliceerd op 9 sep. 2018

Interview met Marius Romme & Sandra Escher over het achterhalen van de betekenis waarom iemand zijn of haar stemmen hoort.

Stemmen horen: wat kun je er aan doen? Psychiater Dirk Corstens

Gepubliceerd op 6 mrt. 2015

Stemmen horen komt vaak voor. Net zo vaak als dyslexie. Het wordt pas een probleem als de stemmen vervelend zijn, of bedreigend, of als ze continu tegen je praten.
Psychiater Dirk Corstens leert mensen met stemmen om te gaan. Hij legt uit wat stemmen zijn, en wat ze willen.

Uitbehandeld maar niet opgegeven, Detlef Petrey

'Uitbehandeld maar niet opgegeven' is een documentaire van Rob Hof waarbij twee bewoners van de langverblijf-afdeling van het psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal in Maastricht en hun Duits-Nederlandse psychiater Detlef Petry worden gevolgd. Ondanks dat de patiënten allemaal zijn uitbehandeld besteedt Petry veel aandacht aan een menswaardige behandeling van de patiënten.

Druk hier voor de volledige documentaire

Wat is de relatie tussen trauma en psychose? - Psycholoog David van den Berg

Gepubliceerd op 6 mrt. 2015

‘We moeten mensen met een psychose gaan vragen: wat is er met je gebeurd?’ zegt psycholoog David van den Berg. Zijn onderzoek toont aan dat wie een ernstig trauma meemaakt, drie keer zoveel kans heeft op een psychose.
Voor die trauma’s kun je therapie toepassen, die de psychotische symptomen vaak drastisch vermindert.

Grazywise

Crazy…or wise? The traditional wisdom of indigenous people often contradicts Western views about a mental health crisis. The documentary CRAZYWISE explores what we can learn from people around the world who have turned their psychological crisis into a positive transformative experience. 

Lees meer

 

FACT congres 2015 – Andries Baart

Gepubliceerd op 29 sep. 2015

Inleiding Prof. Andries Baart de geestelijk vader van de presentietheorie en auteur van boeken over betrokkenheid, aandacht, transitie, nabijheid, kwetsbaarheid etc – Een wereld te winnen. Over wat presentie Fact te bieden heeft.

Jim van Os over het handboek voor de psychiatrie

Gepubliceerd op 14 mei 2013

De DSM-V, de vijfde editie van het handboek voor de psychiatrie, is verschenen. Prof.dr. Jim van Os, hoofd van de afdeling Psychiatrie, werkte mee aan de totstandkoming ervan krijgt in de media ruim de kans zijn mening te ventileren. Ook bij L1-Laat.

Hoe visualiseer je draaglast en draagkracht? Mehmet Yucel

Gepubliceerd op 6 mrt. 2015

Mehmet Yucel is transcultureel systeemtherapeut en bedacht een methode waarmee mensen kunnen laten zien hoe ze zich voelen. En wat hun problemen zijn, maar ook wat hen hélpt. Zijn therapeutische gespreks-blokkendoos is een ei van Columbus: hij laat je visualiseren, ordenen en voelen. Ook heel geschikt voor mensen die niet zo talig zijn.

Lees meer