Nou hebben we je eindelijk!

can-stock-photo_csp12698678
Nou hebben we je eindelijk!

‘Het stemmen horen is begonnen in 2004, tenminste als ik me goed herinner. Voor die tijd heb ik nooit iets gemerkt. In Middelburg hoorde ik voor eerst tijdens het Tv kijken een stem van een vrouw. Ze zei: ‘Nou hebben we je eindelijk.’ Ik verstijfde van schrik. Toen vroeg een andere stem: ‘Waar kijkt ze naar?’ Ik keek naar de klok, versteend nog steeds. En toen zei die eerste stem weer: ‘Naar de klok.’ Daarvoor had ik trouwens wel eens een mannenstem gehoord en die zei zijn naam: Piet zus of zo. Mijn ex-man had een collega die Piet heette en die was overleden. Dus ik vroeg me af of het de stem van een overledene was. Maar daar ben ik nooit achter gekomen. Het was verwarrend. Ik geloofde trouwens niet in stemmen van overledenen. In 2008 verhuisde ik van Middelburg naar Ede en de stemmen zijn mee gegaan. Maar vanaf die verhuizing is het langzaam aan wel beter met me gegaan. Nu hoor ik alleen nog die ene vervelende stem en ze heet Jannie van der Horst. Heel soms is er nog een andere vrouwenstem, Janneke, en die neemt het voor me op.’
Mathilda is 78 jaar. Ze woont alleen in een appartement in Ede. Tijdens ons gesprek vallen er geregeld stiltes. Ze kijkt dan voor zich uit, zonder echt iets te zien lijkt het wel. Na een poosje laat ze weten dat die vrouwenstem aan het woord is als het stil valt. De stem zit in haar hoofd en is er elke dag.

Mathilda is een van mensen die stemmen horen en die daarover vertellen in het boek Zolang er mensen zijn zijn er stemmen. Het is een boek over mensen die (ook) stemmen horen, over mensen die (ook) anders waarnemen, over mensen die (ook) helpen, behandelen en onderzoeken, over beroemde mensen die (ook) stemmen horen (van Soemeriers tot en met Rihanna), over mensen van (ook) Weerklank en over van horen zeggen…………… Een boek dat stemmen horen niet benoemt als een ziekte of psychische stoornis. Een boek waarin mensen spreken over lijden, liefde, hoop en soms (ook) geloof. Het gaat (ook) over kracht, strijd, regie, inspiratie en creativiteit.
Zolang er mensen zijn zijn er stemmen is een idee van, samengesteld en geredigeerd door journalist Paul Custers, in opdracht van Stichting Weerklank.

Boekhandelprijs: 21,50 euro. Voorintekenprijs: (incl. verzendkosten)17,50, geldt tot 24 maart 2017. Bezorging vanaf 1 maart 2017. Bedrag overmaken op bankrekening: NL67 INGB 0003 5014 84 t.n.v. Stichting Weerklank o.v.v. ‘Bestelling Zolang’ (Bestelling is definitief na ontvangst van uw betaling). Vergeet niet uw naam en volledige adres te vermelden!