Je bent wereldkampioen

Zolang er mensen zijn zijn er stemmen

Je bent wereldkampioen

Soms overvallen de stemmen Axel en soms hoort hij ze als het ware aankomen. Dan roepen ze opeens een woord. Meestal onverklaarbaar. Soms niet. Op een dag roept een stem ‘Je bent wereldkampioen.’ Het duurt even totdat Axel zich realiseert dat hij een tijd daarvoor de WK schaatsen heeft gevolgd op TV. Het tovert een glimlach op zijn gezicht en de stem is uitgeschakeld. Soms praat een stem zo hard dat hij omkijkt, maar er is geen mens in de buurt.

‘Wat heeft mij geholpen om de baas te worden over de stemmen? Ik ben dingen gaan doen. Lezen, fotograferen en hoe dan ook dingen gaan doen die mijn aandacht opeisen. Verhaaltjes verzinnen werkt ook goed. Ze reageren vaak op wat ik binnensmonds uitspreek. Ze reageren op woorden die ik daar maak. Die nemen ze over of ze geven er een bepaalde invulling aan. Dat is wel lastig, want dat ‘woorddenken’ doe je bijna automatisch en het wordt dan ook nog eens door de stemmen versterkt. Toch ben ik me daar meer van bewust geworden. En ander punt is dat ik soms pijnscheuten in mijn hoofd voel. Het lijkt alsof laserpistolen mijn slapen raken. Ik wil dan tegen mijn stemmen knokken en ik wil slapen, maar ja. De psychiater zei, toen ik vroeg of ik verkeerd dacht, dat het niet ernstig genoeg was voor een opname en dat ik me nog goed kon redden. Ok. Later dacht ik: de stemmen dreigen met sancties. Die pijnscheuten zijn er misschien wel omdat ik niet doe wat ze zeggen. Kan dat? Ik weet het niet. Ik volg hun opdracht toch niet op en dan zie je weer dat die sancties niet veel voorstellen.’

Axel was een van mensen die stemmen horen en die daarover  vertellen in het boek Zolang er mensen zijn zijn er stemmen. Helaas is hij kort na het interview voor het boek overleden. Hoewel hij toestemming had gegeven om zijn verhaal op te nemen in Zolang er mensen zijn zijn er stemmen, heeft de samensteller zijn broer alsnog gevraagd of er geen bezwaar is tegen publicatie. Zeker niet.

Zolang er mensen zijn  zijn er stemmen  is een boek over mensen die (ook) stemmen horen, over mensen die (ook) anders waarnemen, over mensen die (ook) helpen, behandelen en onderzoeken, over beroemde mensen die (ook) stemmen horen (van Soemeriers tot en met Rihanna), over mensen van (ook) Weerklank en over van horen zeggen…………… Een boek dat stemmen horen niet benoemt als een ziekte of psychische stoornis. Een boek waarin mensen spreken over lijden, liefde, hoop en soms (ook) geloof. Het gaat (ook) over  kracht, strijd, regie, inspiratie en creativiteit.

Zolang er mensen zijn zijn er stemmen is een idee van, samengesteld en geredigeerd door journalist Paul Custers, in opdracht van Stichting Weerklank.

Boekhandelprijs:  21,50 euro. Voorintekenprijs: (incl. verzendkosten)17,50, geldt tot 24 maart 2017. Bezorging vanaf 1 maart 2017. Bedrag overmaken op bankrekening: NL67 INGB 0003 5014 84 t.n.v. Stichting Weerklank o.v.v. ‘Bestelling Zolang’ (Bestelling is definitief na ontvangst van uw betaling). Vergeet niet uw naam en volledige adres te vermelden!