Geert Zomer – Dag 1 Wereld Stemmen Horen Congres Montreal

 

Dag 1 Wereld Stemmen Horen Congres:
netwerken,  vertellen en Foodtruck                    

Maandag 11 november is het driedaagse Wereld Stemmen Horen Congres in Montreal, Canada van start gegaan.  De aftrap is de  zogenaamde ‘Intervoice dag’. Intervoice is opgericht door prof. Marius Romme en dr. Sandra Escher. Hun interesse en inzet voor een meer humanere benadering van mensen die stemmen horen is uitgegroeid tot een internationaal netwerk. Stemmen horen kan gezien worden als een menselijke variëteit, net zoals linkshandigheid, homoseksualiteit en het hebben van rood haar, aldus Romme. Hieronder een kort dagboekbericht van Geert Zomer. Met Yvonne Doornbos en Marius Romme vormt hij de Nederlandse delegatie in Canada.

Het Maastrichtse Interview

De stemmen die iemand hoort, zijn vaak betekenisvol en kunnen een rode draad zijn op weg naar herstel. Sandra Escher heeft vanuit haar journalistieke achtergrond, samen met Marius een vragenlijst ontwikkeld met het doel om inzichtelijk te maken wat de achtergrond van de stemmen is. Vaak zijn er oorzaken aan te wijzen in de familiegeschiedenis van de stemmen hoorder. Dit is het zogenaamde Maastricht Interview.

Veel mensen die stemmen horen ondervinden hiervan geen hinder. Ze hoeven dan ook geen hulp te zoeken. De mensen die wel hinder ondervinden van hun stemmen komen met het nemen van medicatie vaak niet veel verder. Zij kunnen bijvoorbeeld deel nemen aan een stemmen hoorders groep om hun ervaringen met anderen te delen. Onderzoek naar persoonlijke ervaringen heeft uitgewezen dat veel mensen hier baat bij hebben.

 

Juliette Soucy is 16 jaar en vertelt…

De dag begint  met een welkomwoord van Marius Romme en van Juliette Soucy. Zij is 16 jaar oud, hoort vanaf haar vierde jaar stemmen maar kan er nu beter mee omgaan. Ze laat de stemmen haar leven niet meer bepalen maar heeft zelf de regie in handen genomen! Vervolgens wordt er informatie en nieuws uitgewisseld tussen de stemmen hoorders netwerken en groepen vanuit de hele wereld. ’s Middags wordt er uitvoerig van gedachten gewisseld met bekende panelleden die stemmen horen zoals Will Hall, Paul Baker en Sandrine Rousseau.

 

Stemmen hoorders kleuren de ‘witte’ dag

Tussen 17.00 uur en 19.00 is er de zogenaamde ‘foodtruck’: netwerken en nog eens netwerken. Intervoice is vooral een netwerkorganisatie en deze dag is daar natuurlijk uitermate geschikt voor. Ook wordt een documentaire vertoond over de geschiedenis van de stemmen hoor beweging, geproduceerd door het ‘Quebec REV’ en het ‘AQRP’, de organisatie die de tweede en derde dag van het congres organiseert. ‘Persoonlijk ben ik heel benieuwd wat deze dag zal brengen. Morgen is er tien tot vijftien centimeter sneeuw voorspeld in Montreal. Het zal dus waarschijnlijk een ‘witte’ dag worden, gekleurd met talrijke ervaringen van stemmen hoorders.’, aldus Geert Zomer. Morgen verder…..